54 Google Reviews
WTFactory: Huur onze fotostudio

Waarom een slecht ontworpen website je merk kan schaden

31/7/2024
Een goed ontworpen website kan indruk maken, vertrouwen opbouwen en conversies verhogen. Maar wat gebeurt er als een website slecht ontworpen is?

Een website is het digitale visitekaartje van een bedrijf. Het is vaak de eerste interactie die potentiële klanten hebben met een merk. Een goed ontworpen website kan indruk maken, vertrouwen opbouwen en conversies verhogen. Maar wat gebeurt er als een website slecht ontworpen is? In deze blog bespreken we de gevolgen van een slecht ontworpen website en hoe dit je merk kan schaden.

Eerste indruk

De eerste indruk is cruciaal, vooral online waar gebruikers snel oordelen. Een slecht ontworpen website kan potentiële klanten meteen afschrikken. Een rommelige lay-out, slechte navigatie en trage laadtijden geven een onprofessionele indruk. Bezoekers zullen snel wegklikken en naar de concurrent gaan, die wel een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke website heeft. Het gebrek aan visuele aantrekkingskracht en gebruiksgemak maakt dat bezoekers twijfelen aan de betrouwbaarheid van je merk. Een slecht ontworpen website geeft de indruk dat het bedrijf niet serieus is over zijn online aanwezigheid, wat kan leiden tot een negatieve perceptie en verlies van vertrouwen.

Gebruikerservaring: een cruciale factor

Gebruikerservaring (UX) is een van de belangrijkste aspecten van webdesign. Als bezoekers moeite hebben om te navigeren of informatie te vinden, zullen ze snel gefrustreerd raken. Een slechte UX kan verschillende vormen aannemen, zoals onduidelijke menu's, te veel pop-ups, en formulieren die niet goed werken. Dit kan ertoe leiden dat bezoekers je website verlaten zonder actie te ondernemen, wat resulteert in gemiste kansen voor leadgeneratie en verkoop.

Daarnaast kan een slechte mobiele ervaring je merk ook schaden. Met steeds meer mensen die internetten via hun smartphone, is het essentieel dat je website mobielvriendelijk is. Een website die niet goed werkt op mobiele apparaten kan potentiële klanten wegjagen en je merk beschadigen. Een slecht ontworpen website kan ook negatieve gevolgen hebben voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google hechten waarde aan een goede gebruikerservaring en snelle laadtijden. Websites die langzaam laden of moeilijk te navigeren zijn, krijgen vaak een lagere ranking in de zoekresultaten. Dit betekent minder zichtbaarheid en minder organisch verkeer naar je website.

Technische problemen, zoals gebroken links en foutieve metadata, je SEO-prestaties verder schaden. Dit alles maakt het moeilijker voor potentiële klanten om je website te vinden, wat je merk minder zichtbaar en minder aantrekkelijk maakt.

Merkimago: een reflectie van je bedrijf

Je website is een directe reflectie van je merk. Een slecht ontworpen website kan de perceptie van je merk negatief beïnvloeden. Klanten associëren de kwaliteit van je website vaak met de kwaliteit van je producten of diensten. Een rommelige, onprofessionele website kan ervoor zorgen dat klanten twijfelen aan de betrouwbaarheid en professionaliteit van je bedrijf. Een consistent en professioneel ontwerp daarentegen, versterkt je merkidentiteit en wekt vertrouwen bij je bezoekers. Het zorgt ervoor dat je merk wordt herinnerd en gewaardeerd, wat kan leiden tot een hogere klantloyaliteit en betere mond-tot-mondreclame. Een goed ontworpen website is essentieel voor het omzetten van bezoekers naar klanten. Een duidelijke call-to-action (CTA), eenvoudige navigatie en een intuïtief ontwerp kunnen bezoekers helpen om de gewenste actie te ondernemen, zoals het invullen van een contactformulier, een aankoop doen, of zich inschrijven voor een nieuwsbrief. Een slecht ontworpen website daarentegen, kan verwarring en frustratie veroorzaken, waardoor bezoekers afhaken voordat ze een conversie voltooien. Dit resulteert in lagere conversieratio's en gemiste verkoopkansen, wat uiteindelijk je omzet en groei beïnvloedt.

Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die hebben geleden onder een slecht ontworpen website. Denk bijvoorbeeld aan een e-commerce site met een ingewikkeld afrekenproces dat klanten ontmoedigt om hun aankoop te voltooien. Of een dienstverlenend bedrijf met een verouderde website die niet goed werkt op mobiele apparaten, waardoor potentiële klanten afhaken. In een recente analyse van onze droomklanten ontdekten we dat bedrijven met slecht ontworpen websites vaak kampen met lagere klanttevredenheid en hogere bounce rates. Door hun websites te optimaliseren, zagen deze bedrijven niet alleen een toename in verkeer, maar ook in conversies en klantloyaliteit​​​​​​.

Investeren in webdesign loont

Het is duidelijk dat een slecht ontworpen website je merk significant kan schaden. Van de eerste indruk tot de gebruikerservaring, SEO, merkimago en conversies, elk aspect van je online aanwezigheid kan negatief worden beïnvloed door een slecht ontwerp. Daarom is het cruciaal om te investeren in een goed ontworpen, gebruiksvriendelijke website die niet alleen aantrekkelijk is, maar ook functioneel en effectief.

Bij Studio Flabbergasted begrijpen we het belang van een sterk webdesign. We helpen bedrijven om hun online aanwezigheid te verbeteren met op maat gemaakte weboplossingen die niet alleen mooi zijn, maar ook converteren. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen je merk te versterken en je online doelen te bereiken.

Margot de Heide met fotografielamp